Zgodovina svetlobe: Roman o fotografu Frantisku Drtikolu

Zgodovina svetlobe: Roman o fotografu Frantisku Drtikolu

by Jan Nemec, Tatjana Jamnik

NOOK Book(eBook)

$8.20

Available on Compatible NOOK Devices and the free NOOK Apps.
WANT A NOOK?  Explore Now
LEND ME® See Details

Overview

Roman o češkem fotografu Františku Drtikolu (1883–1961), dandyju iz rudarskega mesteca, ki se je uveljavil kot umetnik svetovnega slovesa, a je samostojno podjetje nazadnje obesil na klin; mojstru fotografskih aktov, ki ni imel sreče z ženskami; mistiku in budistu, ki je verjel v komunizem; moškem številnih vnanjih protislovij in njihovih notranjih sintez.
Obsežna, zanimivo zasnovana romaneskna freska je umetniški in duhovni Bildungsroman, v katerem se pred bralcem odvrti dobrega pol stoletja: v njem oživijo rudnik srebra v Příbramu, München v času secesije in bohema prve Češkoslovaške republike, po fotografskem ateljeju se sprehajajo goli modeli, tačas pa se svetloba neopazno povezuje z zavestjo.
Zgodovina svetlobe je poživljajoč eksperiment, ki ne pripoveduje samo o Drtikolu, zgodovini fotografije, kulturnem vzdušju turbulentnih časov konca avstro-ogrske monarhije, prve svetovne vojne in prvih desetletij 20. stoletja, temveč bralcu ponuja tudi svojevrsten premislek o (z)možnostih sodobnega romanopisja.
Jan Němec je nedvomno dokazal, da roman ni mrtev in da velikih zgodb še zdaleč ni konec – morda jih le iščemo v napačni smeri.
Tatjana Jamnik

Product Details

ISBN-13: 9789617020250
Publisher: Kulturno-umetnisko drustvo Police Dubove
Publication date: 08/31/2017
Series: Eho , #16
Sold by: PUBLISHDRIVE KFT
Format: NOOK Book
Pages: 506
File size: 688 KB

Customer Reviews

Most Helpful Customer Reviews

See All Customer Reviews