Signatura svih stvari

Signatura svih stvari

by Elizabeth Gilbert, Petar Vujacic

NOOK Book(eBook)

$18.13

Available on Compatible NOOK Devices and the free NOOK Apps.
WANT A NOOK?  Explore Now
LEND ME® See Details

Overview

„Signatura svih stvari“ rijetko je literarno dostignuće:
panoramski roman o životu i ljubavi
koji uspijeva uhvatiti bit vremena koje opisuje.
 Washington Post


 


Elizabeth Gilbert ugledna je američka spisateljica koja je svjetsku slavu stekla memoarima Jedi, moli, voli. Ovom knjigom Gilbert se vraća fikciji s fascinantnom pričom smještenom u 19. st. o životu botaničarke Alme Whittaker. To je značajan roman o velikom i važnom stoljeću koji kritičari nazivaju hommageom svim genijima i napretku ideja.


Roman prati sudbinu obitelji Whittaker – počevši od poduzetnog Henryja, rođenog u siromaštvu u Engleskoj koji s vremenom stječe golemo bogatstvo u trgovini kininovcem u Americi i postaje najbogatiji čovjek u Philadelphiji. Njegova darovita kći Alma, rođena 1800., botaničarka je velikog talenta. Ona se bori s ograničenjima koja tadašnji svijet nameće ženama i pitanjem – što znači biti neudana žena i znanstvenica u to doba? Istodobno njezina strast za znanošću isprepliće se s neostvarenim senzualnim i erotskim željama. Znanstvena istraživanja vode je u proučavanje pitanja evolucije, a u zrelim godinama zaljubljuje se u umjetnika Ambrosea Pikea kojeg privlači upravo suprotno – svijet duhovnog i magijskog. On je nadahnut djelom Signatura rerum njemačkog filozofa-mistika s kraja 16. st. Böhmea i vjeruje kako se u svemu oko nas može pročitati Božja šifra. Njihov odnos turbulentan je i doživljava začuđujući obrat.


Ovaj znalački napisan roman vodi čitatelja od Londona do Perua, od Philadelphije do Tahitija i Amsterdama. Putem upoznajemo nevjerojatne likove: misionare, abolicioniste, avanturiste, astronome, moreplovce, urođenike... Ali najupečatljivija od svih sama je Alma – rođena u doba prosvjetiteljstva, živjela je u vrijeme industrijske revolucije i svjedočila onom nevjerojatnom trenutku ljudske povijesti kada stare pretpostavke o znanosti, religiji, društvu i klasi padaju, a njihovo mjesto preuzimaju nove, moderne ideje.


Po objavljivanju, roman su najboljim literarnim djelom godine proglasili ugledni svjetski časopisi (New York Times, Washington Post, Chicago Tribune i New Yorker), opisujući ga kao raskošan roman koji se nastavlja na tradiciju velikih autora 19. st., među kojima su Jane Austen i George Eliot.


 


Ova proza ima elegantnu patinu 19. stoljeća, ali u
njezinu središtu moderne su teme, kao što su žensko
pitanje i ispunjenje žene u poslu i životu.
International Herald Tribune

Product Details

ISBN-13: 9789535201137
Publisher: V.B.Z. d.o.o.
Publication date: 11/15/2018
Series: biblioteka Ambrozija , #455
Sold by: PUBLISHDRIVE KFT
Format: NOOK Book
Pages: 460
File size: 5 MB

About the Author

Before she was the author of the phenomenal bestselling memoir Eat, Pray, Love, about her trek to Italy, India, and Indonesia in search of herself, Elizabeth Gilbert was already an award-winning writer of both fiction and nonfiction. Her story collection, Pilgrims, was a finalist for the PEN/Hemingway Award, and her 2002 book, The Last American Man, was a finalist for both the National Book Award and the National Book Critics Circle Award. Her 2015 book Big Magic reveals how to unleash one’s creativity.

Hometown:

Hudson Valley, New York

Date of Birth:

July 18, 1969

Place of Birth:

Waterbury, Connecticut

Education:

BA, New York University, 1991 (Political Science)

Customer Reviews

Most Helpful Customer Reviews

See All Customer Reviews